Bowling oyunu oldukça basit yapıda görünse de aslında düşünüldüğünden daha zor, eğlenceli ve köklü bir tarihe sahiptir. Köklü diyorum çünkü M.Ö 5200 yıllarında dahi oynanıldığı düşünülmektedir. Bu düşüncenin sebebi ise İngiliz antropolog olan Sir Flinders Petrie’nin 1930 yıllarında yaptığı Mısır kazıları sonucu bir çocuğun mezarında bowling oyununa benzer oyun malzemeleri bulmasından kaynaklanmaktadır. 

Bu kazı sonucu eski bir tarihi oyun olduğu kanıtlanan bowling, o dönemlerde mermer ve yarım daire şeklinde olan bir alanda taş kukalar ve taş toplarla oynanıyordu.

İşin diğer ilginç yanıysa yine bowlinge benzer bir oyun olan ve Polonezyalıların oynadığı “ula maika” isimli oyunda 60 feet mesafeden kukaları devirerek oynanıyordu. Bu mesafe günümüzde hala 60 feet olarak kullanılmaktadır.

Ancak bowling tarihi hakkında bunlardan daha fazlası da mevcuttur. Yine aynı dönemlerde avcı ve savaşçıların yeteneklerini geliştirmek için bowlinge benzeri bir oyun geliştirdikleri biliniyor.

Almanya'da da M.S 300'lü yıllarda dinsel amaçla kullanıldığı düşünülen bowling benzeri oyunda kiliselerdeki 9 ahşap kukayı devirerek oynanan oyunla kişilerin günahlarından ne kadar kurtulduğu öğreniliyordu. Yani testi başarı ile bitirenler günahlarından

kurtulmuş sayılıyordu.

Avrupa da daha sonraları yaklaşık 14. yy da dinsel bir tören olmaktan çıkan oyun oldukça popüler oldu. Hatta o kadar popüler ve oynanır bir hal aldı ki 100 yıl savaşlarındaki askerler ok atışları yapmak yerine bu oyunu oynamaya başladı bunun üstüne King Edward III ve King Richard II oyunu yasaklamaya karar veriyor. Yasaklanan oyun sonraları King Henry VIII tarafından tekrar yasallaştırılıyor.

Ancak tarih boyunca oynanan bu oyunların çoğu günümüzdeki bowlingle fazla bir benzerlik taşımıyordu. Tabi Hollandalıların 1600'lü yıllarda oynadığı üçgen şeklinde dizilen kukalı "Dutch Pins" oyunu hariç. Hatta bu oyunun günümüzde oynanan modern bowlingin gerçek atası olduğuna inanılıyor.

Tarih de bunca değişim ve amaçta kullanılan bu oyun hep dış mekanlar da oynanmıştır. İlk kez 1840 yılında New York'ta bir iç mekan yapılması üzerine bundan sonra popüler bir iç mekan oyunu olmaya başlamıştır.


İlerleyen zamanlarda yeni malzemeler ve teknolojiyle beraber çeşitli organizasyon ve kurallarla günümüzdeki haline dönüşmüştür.