Golden Apple Bowling Salonu
Bowling Topu Atış Şekilleri

Bowling oyununda ağırlığına ve parmak şekline göre toplar farklılık göstermektedir. Bu nedenle oyna başlamadan önce parmak ölçülerimize uygun ve uygun ağırlıktaki topları seçmeniz önerilir. Buda aynı elbise almak için gittiğimiz mağazalarda ki ölçü sistemine dayanır. Bu ölçü sistemi X -Small ,Small, Medıum Large ve X-Large adlarını alır ve topların üzerlerinde yazar. Profesyonel oyuncular ise kendi yapılarına uygun toplara sahiptirler.



Peki top seçerken nelere dikkat etmeliyiz;

1- Başmağı soktuğunuz deliğin biraz geniş olmasına özen gösterin, başparmağınız sürünme yapmadan delikten çıkabilmelidir.
2- 3 top deliğinin el büyüklüğünüzle ve parmak ölçülerinizle orantılı olmasına özen gösterin.

Bu 2 madde ile ve birkaç deneme atışından sonra kendinize uygun topu kolay bir şekilde bulabilirsiniz. 

Topu Tutuş

Kendinize uygun topu bulduktan sonra topu tutarken de bazı noktalara dikkat etmeniz gereklidir. Topu tutarken öncelikle yüzük ve orta parmak deliklere yerleştirilir daha sonrada başparmak deliğe konur. Ardından top çok fazla sıkılmadan 2 elle tutulur.

Atarken de bu yerleşimin tam tersini uygulamanız gereklidir. Yani önce başparmak çıkarılır sonrada diğer parmaklar çıkar. Bu yöntem doğrulduğundan 3 tip top tutuşu vardır;







Klasik tutuş (Converional Grip): Bowlinge yeni başlayan hemen herkesin ilk tercih ettiği tutuş şeklidir. Çok sık kullanılır. Bu tutuşta parmaklar 2. boğuma kadar sokulur. Oyuna yeni başlıyorsanız taktik geliştirmek için bu rahat tutuş şekli oldukça idealdir.

 


Parmak ucu ile tutuş: (Fıngertip Grip): Genellikle profesyonel ve gelişmiş oyuncuların tercih ettiği bir tutuş şeklidir parmaklar 1. boğuma kadar sokulur. Parmaklar tutuş esnasından birbirinden iyice ayrılır. Ancak her top üstünde kullanıla bilen bir tutuş şekli değildir. Genellikle profesyonellerin ellerine göre yapılmış toplar üstünde bu tutuş şeklini uygular. En büyük avantajı ise topa daha fazla dönüş yaptırmayı mümkün kılar bunun sonucunda da falsolu atış gerçekleştirilebilir. Klasik tutuştan sonra oyuncular genellikle bu tutuş şekline geçiş yaparlar ancak bu geçişte hassasiyet ve atış için gereken dikkat artacağından biraz sorun yaratabilir. Bunun için klasik tutuştan parmak ucu ile tutuşa geçiş disiplinli bir şekilde yapılmalıdır.
Yarı parmak ucu ile tutuş (Semi-Fingertip Grip):  Önceki iki tutuşa oranla daha zor bir tutuştur. Top 1. ve 2. boğum arasından tutulur.

Not: Makaledeki Görseller Alıntıdır.